شمر بن ذیالجوشن یکی از افرادی است که در جریان قیام امام حسین (ع) مرتکب جنایاتی شد و نام به بدنامی و بدفرجامی بهعنوان قاتل امام حسین (ع) در تاریخ ثبتشده است. این فرد دارای فراز و فرودهای شخصیتی است. نوشتار پیش رو با روش توصیفی و شیوه کتابخانهای به شخصیتشناسی وی و نقش او در جنایات و مصائب کربلا بهویژه روز عاشورا پرداخته است.
- «بینایی»؛ روایتی مستند از اصحاب غیرهاشمی امام حسین (ع)
- نگاهی به شخصیت «حبیب بن مظاهر»
- کتاب «عاشورا و رهایی» به چاپ دوم رسید
- راهکارهای تقویت همکاریهای بینالمللی در حوزه منابع علمی شیعی
- حکمت نامه امام حسین (ع)؛ کوششی برای تجمیع سخنان حکیمانه سیدالشهدا (ع)
- «حکمت شهادت سیدالشهدا (ع)» به چاپ چهارم رسید
- قرائت شعرگونه زیارت عاشورا؛ یادگار «ژولیده نیشابوری»
- ژاپنیها با آیین قالیشویان آشنا میشوند
- هنوز با شرایط مطلوب در شعرآئینی فاصله داریم
- بررسی نهضت حسینی به قلم عبدالکریم هاشمی نژاد
اعتقاد به وحدانیت حقتعالی به عنوان اصلیترین و بنیادیترین عقیده در دیدگاه امام حسین (ع)، سبب میشود قیام عاشورا نه تنها جنبشی سیاسی-اجتماعی، بلکه قیامی اعتقادی با محوریت توحید تلقی شود. باور توحیدی امام حسین (ع) در خطابهها، مکاتبات و رفتار ایشان از ابتدای شکلگیری قیام از مدینه تا کربلا منعکس شده است. این باور توحیدی دارای آثار و نتایجی آشکاری در قیام آن حضرت است. نوشتار حاضر با روش تحلیلی - توصیفی و شیوه کتابخانهای به بررسی آثار و نتایج توحید باوری در قیام امام حسین (ع) میپردازد.
در این نوشتار حدیث معروف منسوب به امام حسین (ع) «إِنَّمَا خَرَجْتُ لِطَلَبِ الْإِصْلَاحِ ...» ازاینجهت بررسیشده که آیا متن آن حاکی از قصد امام حسین (ع) برای اصلاح در دین است یا اصلاح در امت؟ نگارنده به این نتیجه رسیده که این حدیث نه از حیث سندی اعتبار دارد و نه محتوای آن قابلپذیرش است و اگر کسی ازلحاظ سندی تساهل کند و آن را بپذیرد، باید بخش پایانی آن را که تأیید خلافت ابوبکر و عمر و عثمان است، نیز بپذیرد و یا آن قسمت را جعلی بداند، لکن در صورت پذیرش نیز اصلاح مطرحشده در حدیث اصلاح در امت است نه اصلاح در دین.
ابومخنف لوط بن یحیی، یکی از برجستهترین اخباریان (مورخان) قرن اول هجری و محدثان احادیث تاریخی است. در این مقاله تلاش میشود علاوه بر معرفی شخصیت ابومخنف از جنبههای مختلف، این اثر تاریخی بسیار مهم در ابعاد متفاوت آن که نقش بسیار مهمی در بیان یکی از غمناکترین حوادث تاریخی صدر اسلام دارد بررسی شود تا اعتبار ابومخنف و نیز ارزش علمی اثر او یعنی «مقتلالحسین (ع)» هرچه بیشتر نمایان شود.
-
ما را دنبال کنید!