حقیقت کوفه در زمان حضرت علی (ع) حقیقت کوفه در زمان حضرت علی (ع)

حقیقت کوفه در زمان حضرت علی (ع)

کوفه یکی از مهم ترین شهرهای اسلامی است که اولین جریان‌های سیاسی اسلامی و اولین جامعه شیعی در آنجا شگل گرفته است. کوفه به دلیل آنکه در سال‌های 34 الی 66 و 70 هجری مرکز نا آرامی‌ها بود بررسی تاریخی این شهر و دسته‌ها، گروه‌ها، قبایل و فرهنگ آن کمک شایانی به فهم درست تحولات مهم تاریخی در این برهه می‌کند. کوفه در تاریخ، تبدیل به یک معما شده است؛ زیرا که هم مشهور به پایگاه شیعیان است و هم در برهه‌های حساس تاریخ رها کننده سه امام شیعیان هست. چرخش های ناگهانی و سریع کوفیان در جریان ها و حوادث بسیار گیج کننده است و سوالات بسیاری را در ذهن ایجاد می‌کند. با خواندن این پرونده و فهم برخی تغییرات جریان‌های سیاسی و اعتقادی، علت چرخش‌های فضای عمومی کوفه در دوران حضرت علی (ع) و امام حسین (ع) روشن‌تر خواهد شد.
کوفه در یک نگاه

چگونگی تاسیس شهر کوفه

کوفه شهری است که در خلال فتح ایران در سال 17 قمری بنا نهاده شد. سعدبن ابی وقاص کسی بود که کوفه را بنا نهاد و در ابتدا محلی برای جمع آوری و زندگی سپاهیان بود امام رفته رفته با ادامه فتوحات به شهر تبدیل گشت.

چه کسانی بر شهر کوفه حکومت کردند؟ و عاقبتشان چه شد؟

برای بررسی اوضاع کوفه، ضروری است که با والیان و امرای کوفه از زمان تأسیس تا عاشورا آشنا شویم.

بررسی صفات اجتماعی کوفیان

مردم هر شهری دارای صفات خاصی هستند که فضای عمومی جامعه آن‌ها شکل می‌دهد. صفات کلی مردم کوفه به گونه ای بود که موجب ایجاد فضایی در جامعه آن‌ها شد که در تاریخ از چرخش‌های ناگهانی آن‌ها در حوادث شگفت باشیم.

جریان های سیاسی اعتقادی کوفه

شکل گیری اولین جریان های سیاسی اسلام در کوفه

تبیین و معرفی جناح‌های سیاسی گوناگون در نیمه قرن اول هجری مستلزم شناخت شهر کوفه و روند تحول ساختار جمعیتی آن...

جریان سیاسی مذهبی شیعیان

اولین حیات سیاسی شیعیان پس از شهادت پیامبر (ص) و در جریان غصب خلافت توسط سقیفه بود که در خانه حضرت علی (ع) جمع شده بودند.

عثمانیه جریان سیاسی ضد شیعه در قرون اولیه

بازشناسی تفکر سیاسی مذهبی نیروهایی که در در کوفه بودند و تاثیر به سزاریی در روند شکل گیری اتفاقات مهم این شهر داشتند از موضوعات مهمی است...

خوارج و نقش غیر مستقیم آن ها در به حکومت رسیدن بنی امیه

جریان خوارج پس از جنگ صفین با رد تفاهم حکمیت نه امیرالمومنین (ع) را به رسمیت شناختند و نه معاویه را. آن‌ اقدام به حرکت مسلحانه کردند و...

جریان سیاسی مذهبی که یزید را مسلمان و شایسته خلافت می دانستند

پس از شهادت حضرت علی (ع) و روی کار آمدن بنی‌امیه، توده مردم که معروف به سواد اعظم شدند، در برابر خوارج...

جهت گیری قبایل و افراد کوفه

نقش قبایل کوفه و جهت گیری آن‌ها در اتفاقات شهر کوفه

شهر کوفه از قبایل مختلفی شکل گرفته است. این قبایل و به خصوص رؤسای آن‌ها نقش بسیار مهمی در تعداد لشکریان کوفه، دودستگی...

شمر، روزی کنار امام علی(ع)، روزی مقابل امام حسین (ع)

عوامل و ویژگی‌هایی که باعث شد شمر، جانباز جنگ صفین در رکاب علی(ع) در نهایت در فرماندهان سپاه عمر سعد قرار بگیرد.

زیاد بن ابیه روزی بر سر سفره علی (ع)، دیگر روز قاتل یاران علی (ع)

وقتی معاویه نامه‌ای به او می فرستد و او را به خود دعوت می کند، او پاسخ رد به معاویه می‌فرستد. ولی بعد از شهادت امام علی (ع) به سپاه معاویه پیوست.

رعب و ترس عامل تغییر کوفه

رعب و وحشت از عوامل مهمی است که حکومت ها در تمامی زمان‌ها از آن به عنوان ابزاری برای کنترل جامعه استفاده می کردند. در فضای خفقان، ترس و جنایاتی که حاکمان انجام می‌دادند کمتر کسی تاب مقاومت داشت.

اولین نظر را ارسال کنید
 
فراموشی رمز عبور

ایمیل خود را وارد کنید

×
ارتباط با ما

پیام های خود را از این طریق برای ما ارسال نمایید.

×